Cornish rex

Kissala

Näyttelyt

Kasvatus

Pennut

Genetiikkaa

Yhteystiedot
Cornish rex - risteytys "epärexi-projekti"


 

Olemme alusta asti haluneet ylläpitää laajaa geenipohjaa cornish rexien kasvatuksessamme. Vuonna 1999 saimme Englannista suklaan värisen Risto-kollin (CH Sebbitiboo Christopher) joka oli risteystystaustainen cornish rex. Ristolla oli molempien vanhempien puolella sekoituksia venäjänsiniseen, brittiläiseen lyhytkarvaan ja siamilaiseen. Riston sukutaulu. Erittäin mielenkiintoinen sukutaulu meidän mielestä. Saimme kuulla että tällä kissalla pilaamme koko rex rodun koska moinen sekoituskissa "epärexi" ei edes ole oikea cornish rex. Siitä tulee nimitys epärexi-projekti. Risto "rodunpilaaja" on mm. Maailmanvoittaja WW02 EC FI*Piupaws Pirkko Potterin isoisoisä. Risto eli pitkän elämän terveenä ja menehtyi syöpään päivää vaille 16-vuotiaana. Ristolla on lastenlapsia nyt yhdeksännessä sukupolvessa.

Myöhemmin toimme ruotsista Faries Halo nimisen tyttökissan jolla on neljännessä polvessa maatiaisristeytys joka on tehty Fairylands kissalassa. Neiti Halosen sukutaulu. Halosella oli yksi pentue ja suku jatkuu useassa kissalassa Suomessa ja ulkomailla.

Hollannissa de Levant kissalassa on tehty maatiaisristeystys 90-luvussa jordanialaisen maatiaiskissan kanssa. Valitettavasti emme saaneet pentua tästä sukulinjasta. Kolmea risteyskissan jälkeläistä käytettiin cornish rexien kasvatukseen mutta yhtään tämän suvun kissaa ei ole Suomessa. Tässä tämän hollantilaiskissan sukutaulu. Australiassa ja Englannissa on tehty joitakin roturisteytyksiä ja myös Venäjällä. Miltei kaikkien pohjoismaisten cornish rexien taustalta löytyy vuonna 1977 syntynyt EC Chaumier (sukutaulu) joka oli aikanaan menestynyt näyttelykissa ja F2 sukupolvea risteytyksestä venäjänsinisen kanssa. Chaumierin takaa löytyy myös itämaista, siamilaista ja brittiläistä lyhytkarvaa.

Siihenpä sitten loppuvat risteytystaustaiset cornish rexit. Joten päätimme itse kehittää epärexi-projektin.

Cornish rex rotuna

Cornish rexit saivat alkunsa Englannissa 1950-luvulla, kun cornwallilaisen maanviljelijän kissalle syntyi pentuja joista yksi oli erikoinen, kiharaturkkinen, tyypiltään itämainen uros. Tämä Kallibunker risteytettiin emonsa kanssa ja huomattiin, että turkki on periytyvä ominaisuus. Cornish rex rotu on siis saanut alkunsa yhdestä kissasta, Kallibunkerista ja se emosta Serenasta. Kallibunker on kaikkien cornish rex linjojen takana kantakissana. Tällä hetkellä rodun keskimääräinen täydellinen sukusiitoskerroin on n. 15-22 % Pawpeds ohjelmalla tarkasteltuna. Rodun kehittelyn alkuvaiheissa kasvatukseen käytettiin laajasti eri rotuja (mm. siamilainen, brittiläinen lyhytkarva, burma, venäjänsininen, amerikan lyhytkarva, havanna brown, itämäinen) ja maatiaiskissaa. Cornish rex ei perustu minkään tietyn alueen alkuperäiskissoihin. Nykyrexeillä on noin 20-30 sukupolvea Kallibunkeriin ja Kallibunkerin osuus yksittäisten kissojen sukutauluista on n. 15-20%.

Tällä hetkellä ei vielä ole selkeästi näkyvissä sukusiitosdepressioon viittaavia ongelmia, mutta tarkoituksena on toimia geenipoolin laajentamiseksi jo ennen kuin tilanne on ongelmallinen. Ei tarvitse odottaa katastrofia kun voidaan toimia järkevästi jo etukäteen. Rodulla esiintyy immuniteettiin liittyviä ongelmia (allergiat, FIP, erilaiset autoimuunisairaudet), mihin pääasiassa haluttaisiin risteytyksestä apua. Siksi risteytykseen on valittu käytettäväksi kissa jonka taustalla on ilman ihmisen apua pärjänneitä kissoja joilla toivottavasti on hyvä vastustuskyky.

Eleni

Dr Leslie Lyonsin mukaan Välimeren maiden kissat ovat geneettisesti kaikkein alkuperäisimmät kotikissat. Cornish rexin kotimaa on Englanti, joten geneettisesti rexit ovat eniten sukua englantilaisille maatiaisille ja roduille joita 50-luvulla Englannissa kasvatettiin. Cornish rex on suosittu rotu USAssa ja Kanadassa mutta sikäläisten kissojen taustalta ei löydy viime vuosina tehtyjä roturisteytyksiä, joten vaikka pohjoisamerikassa rexejä on lukumääräisesti paljon, niiden geenipooli on kapeampi kuin pohjoismaisten ja eurooppalaisten cornish rexien. Ei voida tuudittautua siihen että uusilla tuonneilla USAsta tai Kanadasta lisättäisiin suomalaisten rexien geenipohjaa. Rotua ei ole suosittu keskieuroopassa ja siellä kasvattajia on vain muutama.

Projektia varten tarvittiin sopiva maatiaiskissa. Etsimme sopivaa kissaa joka olisi kotoisin Turkin, Kreikan, Egyptin tai muun välimeren maan suunnalta. Sattumalta saimme kuulla Elenistä. Elenin sivu.

Eleni on syntynyt Suomessa ja elänyt koko ajan sisäkissana, mutta sen molemmat vanhemmat on tuotu Kreikasta. Elenin alkuperäinen omistaja asuu osan vuodesta Kreikassa ja on tuonut kissat sieltä. Tyypiltään Eleni on pienikokoinen, siro, elegantti, suoraprofiilinen ja korva ovat pystyt. Väri on ruskeatäplikäsvalkea. Elenin vanhemmat ja sisarukset (kaksi siskoa ja yksi veli) tunnetaan ja ne ovat terveitä ja hyväluonteisia kotikissoja. Toinen siskoista kävi Turun näyttelyssä 17.4.2011 noviisiluokassa kokeilemassa rekisteröintiä eurooppalaiseksi, mutta liian siron tyypin vuoksi ei kelvannut rekisteröitäväksi.

 

 

 

 

Epärex yhdistelmä F1

Kolliksi valitsimme Etelä-Afrikan tuonnin Mistbesque Rock Star (CRX a). Kolli on puhtaasti ns, jenkkitaustainen ja sen sukutaulu on johdettavissa suoraan ensimmäisiin Englannista yhdysvaltoihin vietyihin cornish rexeihin. Gibsonin sivu. Gibsonilla ei ole eurooppalaisia rexejä sukutaulussa. Yhdistelmästä syntyvät F1 pennut voidaan yhdistää miltei mihin tahansa cornish rexiin juurikaan linjaamatta.

Eleni x Gibson

eleni gibson

Ensimmäisen sukupolven pennut ovat suoraturkkisia, mutta kaikki kantavat rex geeniä. Kun nämä jälkeläiset yhdistetään cornish rexiin pitäisi puolet pennuista olla kiharakarvaisia.

Elenin ja Gibsonin pentueeseen syntyi 12.11.2011 neljä tyttöpentua. Valitettavasti yksi tytöistä menehtyi 2 kk ikäisenä keuhkokuumeeseen. Kolme muuta tyttöä ovat kasvaneet oikein reippaiksi ja sieviksi kissoiksi. Ne ovat tyypiltään siroja ja korkeajalkaisia.

FI*Piupaws X Chromosome, CRX n 09 (CRX), Mini
FI*Piupaws Xbox, CRX a 03 (CRX), Pieni
FI*Piupaws X Factor, CRX a 03 (CRX), Iso

Kuvissa Eleni ja tytöt

eleni

Tässä vielä kaikki neljä. Menetimme ruskeatäplikkään pikkuisen keuhkokuumeeseen, syy ei selvinnyt avauksessa.

elenin

"Iso"

iso

"Pieni"

pieni

"Mini" & kaverit

mini

 

mini

Iso ja Pieni

tytot

logo

Epärexit, osa II eli sukupolvi F2

Pidimme jatkokasvatuksessa kaikki kolme Elenin ja Gibsonin tytärtä. Nyt on tarkoitus jatkaa projektia seuraavalla sukupolvella. Mustavalkea Mini asuu sijoituskodissa Turussa ja sinivalkeat Pieni ja Iso Helillä Nousiaisissa. Syksyllä 2013 anoimme poikkeuslupaa käyttää Pientä ja Miniä kasvatukseen. Erityislupa yhdistelmille hyväksyttiin Suomen Kissaliitossa.

Minin pentu Marsu syntyi 23.10.2013. Marsu on suoraturkkinen mutta muuten oikein sievä ja söpö kilpikonnavalkea tyttöpentu. Marsu jäi syntymäkotiinsa kasvamaan Mini-mamman hoiviin ja katsomme millainen Marsusta tulee. Tulevaisuudessa Marsu toivottavasti jatkaa projekti osassa III. Mini on steriloitu.

Pentue 1
kolli Puraffection’s Paras Punainen, CRX d 03 24 (Panu-Petterin sivu)
naaras FI*Piupaws X Chromosome, XSH n 09 (CRX) Mini

Sukutaulu

FI*Piupaws Cavia Porcellus, XSH f 03 (CRX) Marsu
Syntyi 23.10.2013

marsu

Yhdistelmässä sukusiitoskerroin on
neljä sukupolvea 0 %
kuusi sukupolvea 0,122 %
kahdeksan sukupolvea 0,758 %
total 9,87 % (Pawpeds)

marsu

marsu

marsu

marsu

marsu

logo

Epärexit, osa II jatkuu

Toinen alunperin anottu yhdistelmä ei toteutunut ja kolli on nyt kastroitu. Siispä jatkosuunnitelmat piti tehdä uusiksi. Mini sai vain yhden suoraturkkisen pennun joten olemme nyt anomassa lupaa käyttää molempia sinivalkoisia neitejä Pientä ja Isoa. Kummallekin naaralle on suunniteltu eri kolli.

Anotut yhdistelmät:
Yhdistelmä1
 kolli: CH S*Rexture Wig Wam, CRX d 03, SRK LO 40777 (totaali sukusiitoskerroin 24,9 %), tuonti Ruotsista
naaras: FI*Piupaws Xbox, XSH a 03 (CRX), SRK RX 40100
 Yhdistelmässä sukusiitoskerroin on
 neljä sukupolvea 0 %
 kuusi sukupolvea 0 %
 kahdeksan sukupolvea 0,140 %
 total 10,0 %

Pentue 2 syntyi 5.11.2014

cornish rex pennut

cornish rex pentu

Pentueessa on kolme mustavalkoista poikaa joista yksi on kiharaturkkinen

FI*Piupaws Skipper, XSH n 03 (suora
FI*Piupaws Kowalski, XSH n 01 (suora)
FI*Piupaws Private, XSH n 03 (kihara)

logo

Yhdistelmä2
kolli: SC FI*Piupaws Robin, CRX d 24, SRK LO 40541 (totaali sukusiitoskerroin 20,2 %)
naaras: FI*Piupaws X Factor, XSH a 03 (CRX), SRK RX 40099
 Yhdistelmässä sukusiitoskerroin on:
 neljä sukupolvea 0 %,
 kuusi sukupolvea 0 %,
 kahdeksan sukupolvea 0,647 %
 total 9,76 %

Pennut syntyivät 29.3.2015

cornish rex

cornish rex

Pentueessa on kolme poikaa ja yksi tyttö

Piupaws ?? , sininen poika
Piupaws ?? sinitäplikäs bicolour poika
Piupaws ?? , sinivalkea bicolour poika
Piupaws ??, kilpikonnatäplikäs bicolour poika

 logo

 Näitä kahta kollia jos vertaa keskenään niiden sukusiitoskerroin olisi:
 neljä sukupolvea 0 %,
 kuusi sukupolvea 0 %,
 kahdeksan sukupolvea 0,713 %
 total 18,6%

Jos vertaamme kolleja Marsun isään joka on USA tuonti prosentit on
CH Puraffection's Paras Punainen x  S*Rexture Wig Wam
neljä sukupolvea 0 %
kuusi sukupolvea 0,513 %
kahdeksan sukupolvea 0,944 %
 total 20,6 &
ja
 CH Puraffection's Paras Punainen x SC FI* Piupaws Robin
 neljä sukupolvea  0 %
 kuusi sukupolvea 0 %
 kahdeksan sukupolvea 0,270 %
 total 18,5 %

Kollit on valittu niin että ne ovat mahdollisimman vähän sukua naaraiden cornish rex isälle Gibsonille ja niin että kollit eivät ole keskenään lähisukulaisia. Tämä antaa seuraavassa sukupolvessa laajat mahdollisuudet tehdä kasvatusvalintoja. Pojilla on hienot rex-turkit ja ne ovat tyypiltään erinomaisia rotunsa edustajia. Molemmat ovat terveitä ja hyvän luonteisia.

Anomukset on hyväksytty Suomen Kissaliiton rotutoimikunnassa ja Kissaliiton hallituksessa.

logo

Tällä hetkellä projekti on edennyt tähän vaiheeseen:

cornish rex

logo

Epärexit osa III eli F3 sukupolvi

Keväällä 2015 anomme erityislupaa jatkaa projektia seuraavaan sukupolveen. Marsulle (Piupaws Cavia Porcellus) valitaan sopiva sulho.

 

cornish rex

 

 

 


Copyright Piupaws kissala 2014