Takaisin Piupaws kissalan alkusivulle

Genetiikkaa

Perusteet

Sanastoa

Veriryhmät

Geenit

Geeni A- agouti

Geeni B - musta

Geeni C - naamiot

Geeni D - diluutio

Geeni I - hopea

Geeni L - pitkäkarva

Geeni O - punainen

Geeni S - valkolaikku

Geeni T - tabby

Geeni W - valkoinen



Hopea eli inhibiittori
Geenit I ja i

Inhibiittori geeni I

Geenin I (iso-ii) vaikutuksesta karvan juuri muuttuu hopeanvalkoiseksi. Inhibiittorista villityyppi on resessiivinen i joten mutaatio I on dominoiva suhteessa geeniin i. Kissalla tarvitsee olla vain yksi geeni I, jotta se näyttää savu tai hopeaväriseltä. Tälläinen kissa on ei-hopean kantaja ja saa ei-hopeita jälkeläisiä. Kissa ei voi olla hopeageenin kantaja eikä hopea voi hypätä yli sukupolvien.

Inhibiittori geeni I estää pigmenttihiukkasten syöttöä karvaan tasaisesti jolloin osa karvasta jää ilman värihiukkasia ja on valkoinen.

Kuviollisia kissoja sanotaan hopeiksi, kuviottomia savuksi. Geneettisesti niillä on sama geeni. A-I- g hopea / aaI- g savu

Inhibiittori vaikuttaa pääasiallisesti keltaiseen feomelaniinin jolloin agouti kissoilla kuviot valkoisella pohjalla.

Tippingissä vain karvan kärki on värittynyt. Savu, shaded ja shell kissoilla on tipping väritys karvoissa.

Ei-hopea geeni i

Geeni i on resessiivinen suhteessa geeniin I. Kissalla pitää olla tuplageeni ii, jotta se ei ole hopea.

Mahdolliset yhdistelmät:

II Homotsygootti hopea. Kaikki sen jälkeläiset ovat hopeita.
Ii Heterotsygootti hopea. Kissan jälkeläiset ovat sekä hopea että ei-hopea väritteisiä.
ii Homotsygootti ei-hopea. Kaikki täysiväritteiset kissat ovat tälläisiä.

Savu, shaded, shell ja chinchilla värien erot:


Kuvassa vasemmalta: shell, shaded, savu ja hopeatabby

Savu kissalla karvan juuri on hopeanvalkoinen. Karvan on suurimmalta osalta värittynyt. Kissa saattaa näyttää ei-hopealta, mutta kissan liikkuessa tai kun karvaa kääntää nurin, valkoinen pohja tulee näkyviin. Savu kissoilla on usein voimakkaat haamukuviot. Parhaiten savukissan erottaa jalkojen etupinnasta, siinä pitäisi näkyä selkeä kontrasti vaalean pohjan ja värittyneen päälliosan välillä. Diluutiokissoilla savun erottaminen on hyvin vaikeaa.

Shaded ja Shell kissat ovat agoutiväritteisiä. Syntyessään tälläiset pennut muistuttavat hopeatabbya. Shaded ja shell kissat ovat valikoivan jalostuksen tulosta, jossa tabbykuvio on pyritty häivyttämään.

Shaded kissat ovat yleissävyltään tummempia, 1/3 karvan kärjestä on värittynyt, muu osa on valkoista. Yleisin väri on mustashaded, mutta shaded voi yhdistyä mihin väriin tahansa.

Shell kissat näyttävät miltei valkoisilta. Ainoastaan karvan kärjessä on hiukan väriä, noin 1/8 karvan pituudelta. Tämän värisiä kissoja usein kutsutaan chinchillaksi, esim. chinchilla persialainen.

Geneettisesti hopeatabby, shaded ja chinchilla ovat sama, erot ovat tiettävästi jalostuksen tulosta tai sitten kyseessä on joku modifikaattori jota ei vielä tunneta.

Savu kissoilla on usein kuparin väriset silmät. Shaded tai shell värisillä usein vihreät silmät, paitsi kissat joissa on punaista, usein niillä on oranssit silmät. Joissakin yhdistyksissä oranssisilmäiset shaded ja shell kissat tunnetaan nimellä pewter (tina).

Joskus punaisia hopea shaded/shell kissoja kutsutaan cameoksi, esimerkiksi punacameo (red shaded cameo) tai kilpikonnacameo (tortie shell cameo).

 

Klassinen hopeatabby brittiläinen lyhytkarva. FIN*Ferme kissala
Hopeatäplikäs brittiläinen lyhytkarva pentu. FIN*Ferme kissala.
Kilpikonnaklassinenhopeatabby brittiläinen lyhytkarva. FIN*Ferme kissala.
Mustahopeatäplikäsvalkea cornish rex S'Töfsörats Pawprint of Sekhmet. Kuva S'Tofsörats kissala
Sinikilpikonnahopeatiikeri maatiainen Roosa. Kuva Niina Martikainen.