Takaisin Piupaws kissalan alkusivulle

Genetiikkaa

Perusteet

Sanastoa

Veriryhmät

Geenit

Geeni A- agouti

Geeni B - musta

Geeni C - naamiot

Geeni D - diluutio

Geeni I - hopea

Geeni L - pitkäkarva

Geeni O - punainen

Geeni S - valkolaikku

Geeni T - tabby

Geeni W - valkoinenAgouti
Geenit A ja a

Agouti geeni A
Geenin A vaikutuksesta jokainen karva on keltaisella raidoittunut. Kaikissa täplä/raita variaatioissa geeni A on välttämätön, jotta kuviointi tulee näkyviin. Agouti geeni on myös hopeatabbyilla ja tabbynaamioilla.

Ei-agouti geeni a
Geeni a on resessiivinen geenille A Jos kissalla on geeni a kahteen kertaan (aa), sen väri on yksivärinen ilman kuviointia. Jos kissalla on tuplageeni aa, turkin väri on kuvioton eikä tabbykuviota voida nähdä. Geenin sanotaan peittävän tabby kuvion.

Vastasyntyneillä pennuilla, esim. mustilla pennuilla, ensimmäisinä elinpäivinä on nähtävissä peitossa oleva tabby kuvio. Raidat katoavat pennun kasvaessa, joskus aikuisillakin kissoilla on näkyvissä tämä ns. haamukuviot joita pidetään suurimmalla osalla rotukissoista virheenä.

Punaisilla kissoilla on aina ns. haamuraidat ja usein on mahdoton punaisesta kissasta tietää ilman geenitestiä onko se oikeasti geneettisesti agouti vai voimakkaasti haamuraitainen.

Agouti-geeni ei määrittele mikä kuvio kissalla on. Agouti-geeni vain tuo näkyviin kuvion jonka voi olla ticked tabby, klassinen tabby, tiikeri tai täplikäs. Kuviot määräytyvät muiden geenien vaikutuksesta.

Geenin eri kombinaatiot:

AA Homotsygootti agouti. Kuvio näkyvissä.
Aa Heterotsygootti agouti. Kuvio näkyvissä.
aa Homotsygootti ei-agouti. Kuvio ei näkyvissä. Väri on yksivärinen ilman kuviota.

Esimerkkejä väreistä:

Ruskeatäplikäs brittiläinen lyhytkarva pentu. FIN*Ferme kissala