1. KISSAN PÄIVITTÄINEN HOITO

2 HIEKKALAATIKOT

3. CORNISH REXIN KAUNEUDENHOITO

4. RUOKINTA

5. KISSAN TERVEYDENHOITO

6. KISSA”ONGELMIA” JA VINKKEJÄ
Takaisin pennut-sivuille

3 CORNISH REXIN KAUNEUDENHOITO

3.1 Turkki

Cornish rexin kihara karva johtuu luontaisesta mutaatiosta. Tämän vuoksi rexillä on vain pehmeä pohjavilla, ei kovaa kiiltävää päällyskarvaa lainkaan. Karvan hoito on hyvin yksinkertaista: vain silittely riittää! Lisänä voi käyttää, varsinkin karvan vaihdon aikaan, pientä pehmeää kumisukaa tai luonnonharjaksista tehtyä vauvaharjaa. Tiheä ns. täikampa laittaa kiharat kauniisti ojennukseen harjailun jälkeen. Kissan voi tarvittaessa pestä. Pesuun voi käyttää mietoa kissan shampoota tai ihmisten shampoota, etenkin mieto permanenttishampoo on todettu hyväksi rexin turkin pesussa. Turkki kuivuu nopeasti lämpimässä paikassa, föönausta ei tarvita.

Näyttelykissan valmistelu on oma taiteenlajinsa. Jokaisella kissalla on yksilöllinen turkin laatu, ja valmistelut tehdään sen mukaan. Eri kasvattajat ja näyttelykissojen omistajat suosivat eri tapoja ”valmistella” kissa näyttelyyn. Meillä on omat pikku poppakonstimme, eli jos olet menossa kissasi kanssa näyttelyyn, otathan yhteyttä hyvissä ajoin.

3. 2 Häntä

Nuorella kissalla alkaa hormonit hyrräilemään ja silloin rexeillä yleinen ongelma on akne, joka ilmenee ns. rasvahäntänä. Ensimmäinen oire on karvojen oheneminen hännän päältä tyvestä alkaen. Häntään tulee mustapäitä ja karvat saattavat lähteä kokonaan pois hännän päältä. Rasvahäntä ei sinänsä ole mitenkään vaarallinen, mutta ikävän näköinen. Hoitoa rasvahäntään ei ole vielä keksitty. Yleensä auttaa hännän pesu rasvaa poistavalla pesuaineella, esim. astianpesuaine Fairy, on olemassa myös erityisiä tähän tarkoitukseen sopivia pesuaineita. Häntää voi joutua pesemään viikoittain. Häntää voi myös puhdistaa kasvomaidolla tai kasvovedellä kuten Clearasil. Häntää siveltynä Echinaforse tai aloegeeli auttavat usein. Hilseilevälle ja karvattomalle iholle voi kokeille manteliöljyä. Harvinaisissa vaikeissa tapauksissa hännän mustapäät voivat hoitamattomina tulehtua, jolloin ehdottomasti tarvitaan eläinlääkärin apua ja antibioottikuuri kissalle. Tulehtuneen näköistä häntää voi kotona hoitaa Bacibackt jauheella. Mustapäitä voi tulla myös kissa leukaan, josta ne voi varovasti rapsuttaa pois.

Rasvahäntä on leikkaamattomien kissojen ongelma ja erityisesti kolleilla. Kissan kastroinnin tai steriloinnin jälkeen rasvahäntä paranee täysin tai osittain. Joillakin leikatuillakin kissoilla voi olla lievä rasvahäntä, joka ei enää tarvitse mitään hoitoa. Rasvahäntää on myös muilla kissoilla ja kissaroduilla, mutta tavallisesti pitkät karvat peittävät näkyvistä mustapäät ja rasvaisuuden.

3. 3 Korvat

Cornish rexillä ei ole korvissa karvoja suojaamassa ulkokorvaa, joten korvat likaantuvat nopeasti. Korvia siis tarvitsee puhdistaa noin kerran viikossa - kerran kuussa, riippuu kissasta. Paras konsti on kietoa pehmeää paperia sormen ympärille ja pyyhkiä lika pois. Tarvittaessa voi varovasti käyttää pumpulipuikkoa. Kissoille myytäviä korvavesiä ja muita puhdistustippo-ja ei tarvita ja ne voivat jopa aiheuttaa ulkokorvan tulehduksen. Rexillä korvassa näkyvä ”normaali” lika on eri asia kuin korvapunkin aiheuttama kahvinpurua muistuttava ruskea erite. Korvapunkit pitää nopeasti hoitaa pois.

3. 4 Silmät

Cornish rexillä ei yleensä ole silmäongelmia. Joskus voi joku kihara kulmakarva kasvaa alaspäin ja osua silmään. Tällaisen karvan voi katkaista. Silmät ovat kuitenkin herkkiä vedolle. Matkustettaessa autolla tai muulla kulkuvälineellä kannattaa katsoa, ettei kissan boxiin osu vetoa. Boxin voi matkan ajaksi peittää. Esimerkiksi näyttelymatkoilla voi kissan silmissä olla kuivaa rähmää, joka johtuu pölystä ja vedosta. Se puhdistetaan paperilla ja tarvittaessa puhtaalla vedellä. Silmän punoitus ja jatkuva rähmiminen tarvitsee eläinlääkärin hoitoa.

3. 5 Kynnet

Kissan kynnet kasvavat koko sen eliniän ja kissa raapii kynsillään poistaakseen ”vanhan” kynnen ”uuden” kasvavan tieltä. Ja kissan kynnet ovat terävät kuin parsinneulat. Ja niitä pitää teroittaa perintösohvan selkänojaan… Cornish rexit ovat sisäkissoja, joiden ei ole tarkoitus pärjätä ulkona kovassa maailmassa tai kiipeillä naapurin omenapuissa. Siksi kissan kynnet kannattaa leikata säännöllisesti erityisesti kissalle tarkoitetuilla kynsisaksilla, yleensä kerran viikossa. Tällöin kissan kynsienteroitustarve vähenee ja ”tylsillä” kynsillä ei saa niin paljon vahinkoa aikaan. Sen tietää jokainen, kenen olkapäällä on keikkunut kissa kynsillä kiinni pitäen. Mikäli et ole ennen leikannut kissan kynsiä, näytämme sinulle, se nimittäin on erittäin helppoa! Pentujemme kynnet on leikattu 2 viikkoisesta lähtien ja ne ovat siihen tottuneet (vaikkakaan eivät välttämättä pidä kynsien leikkaamisesta).

Kissalle raapiminen on myös ”merkkaamista”, tassujen pohjissa on hajurauhasia joiden tuoksun kissa jättää raapiessaan. Raapimispuu säästää huonekaluja, joten sellainen kannattaa hankkia jo ennen pennun tuloa. Pentua voi opettaa mikä paikka on tarkoitettu kynsien teroitukseen ja monet kissat todella pitävät kokolattiamatolla tai narulla päällystettyjä raapimispuita tai tolppia hyvinä siihen tarkoitukseen. Puun voi tehdä itse tai niitä voi ostaa valmiina, vaatimuksena on, että rakennelma on tukeva ja pysyy hyvin paikoillaan. Jos vain rahat ja tilat riittävät, parhaita ovat korkeat kiipeilypuut, joissa on kiipeilymahdollisuus ja monia tasoja ja pesiä.