Piupaws hoito-ohje

1. Kissan päivittäinen hoito

2 Hiekkalaatikot

3. Cornish rexin kauneudenhoito

4. Ruokinta

5. Kissan terveydenhoito

6. Kissa"ongelmia" ja vinkkejä
Takaisin pennut-sivuille

 

6 KISSA”ONGELMIA” JA VINKKEJÄ

Tässä kappaleessa käsitellään joitakin ongelmia joita kissojen kanssa voi tulla vastaan. Onneksi suurin osa kissoista ei koskaan aiheuta ongelmia!

6.1 Sisäsiisteys

Joskus kissa ei käytä hiekkalaatikkoa, vaan ”vahinkoja” löytyy vääristä paikoista. Silloin omistajan täytyy miettiä mikä voi aiheuttaa ko. käytöksen. Useimmiten ensimmäiseksi kannattaa tutkia onko kissa terve. Pissiminen voi olla merkki elimellisestä viasta, esim. virtsatietulehdus ja virtsakivet voivat saada kissan lorauttelemaan pitkin poikin. Mahataudissa voi ripuli tulla ennen aikojaan keskelle lattiaa. Tällaiset ongelmat voivat tarvita eläinlääkärin apua. Aina ensimmäiseksi ”pissakissan” kanssa kannattaakin käydä eläinlääkärillä tarkastuksessa.

Mikäli kyseessä on leikkaamaton kissa, on kastraatio/sterilaatio syytä suorittaa mitä pikimmin. Sukupuolikäyttäytymiseen liittyvää merkkailua on etenkin nuorilla kolleilla, mutta myös naaraat saattava merkkailla etenkin juoksujen aikaan.

Jos kissa on terve, syy on ”korvien välissä”. Kauanko ongelma on jatkunut? Liittyykö se johonkin tiettyyn tilanteeseen? Usein syynä on haiseva hiekkalaatikko, joka on unohtunut siivota viime aikoina. Tai laatikko on paikassa, jota kissa ei halua käyttää (esim. kylpyhuoneessa, jonne kissa ei halua mennä silloin kuin pesukone on päällä). Usein auttaa, jos hankkii toisenkin hiekkalaatikon ja pitää ne molemmat riittävän puhtaina. Monet kissat nimittäin mieluiten pissivät ja kakkivat eri laatikkoon. Hiekkalaatua voi myös yrittää vaihtaa. Ongelmallisin kuivike on kokemuksien perusteella puupelletit, sillä vaikka ne ovat omistajan mielestä hyvin käteviä jotkut kissat ovat asiasta aivan eri mieltä.

Useamman kissan taloudessa merkkailut ja muut laatikko-ongelmat voivat liittyä kissojen välisiin valtasuhteisiin. Nuori kissa ei ehkä uskalla käyttää matriarkan kanssa samaa laatikkoa tai vanha kastraatti tuntee olonsa uhatuksia nuoremman leikkaamattoman ja sukukypsän kissan seurassa. Hyvin epävarma kissa voi pelkästä pelosta käydä asioilla jossakin piilossa tai kissa saataa pönkintää omaa asemaansa pissimällä mihin sattuu - oman pissan haju on turvallisen tuntuista. Toisaalta taas dominoivat kissat merkkailevat omaa reviiriään. Tälläisiä asioista kannattaa miettiä ja pohtia miten niihin voi vaikuttaa. Usein helppo ratkaisu on lisätä hiekkalaatikoiden määrää, jolloin jokainen voi valita missä käy.

Pissiongelmaan kannattaa kokeilla FELIWAY suihketta. Se sisältää feromoneja, jotka ovat kissan luontaisia mielihyvähormoneja. Feliwaylla käsiteltyyn paikkaa kissa ei yleensä merkkaa, vaan hieroo siihen poskiansa. Feliway toimii jos kissa esim. käy pissimässä sänkyyn tai muuhun selkeään paikkaan. Suihkepullo maksaa noin 20 euroa ja sitä saa apteekeista ja eläinlääkäreiltä. Feliwayta on saatavana myös haihduttimena, joka laitetaan seinäpistokkeeseen. Haihdutin on kätevä stressaantuneiden kissojen hoidossa, jos kissoja on useampia tai jos merkkailua on satunnaisesti mihin milloinkin.

Pissapaikat kannattaa pestä huolellisesti, ettei pissan haju houkuttele pissimään samaan paikkaan uudestaan. Kotikonstina voi käyttää etikkaa tai etikka/fairy/vesi seosta. Erittäin hyvin pissan hajun vie pois Pissi Pois pesuaine, jota myydään Musti & Mirri liikkeissä ja sitä saa myös meiltä suoraan ostettua.

Mitä tehdä kun kissa pissii väärään paikkaan?

1. Eläinlääkärin tutkimus pissatulehduksen ja virtsakivien varalta
- Vaikka kissalla olisi pissatulehdus, näitä ohjeita voi silti noudattaa jotta sisäsiisteydestä ei tulisi pitkäaikainen ongelma.

2. Hiekkalaatikoiden huolellinen siivous ja puhdistus.

3. Lisää hiekkalaatikoita, varsinkin niihin pakkoihin joihin kissa pissii. Pesuvati tsm lakea astia käy väliaikaisesta hiekkalaatikosta. Laatikoita voi olla vaikka 10, kunhan kissa niissä käy.

4. Vaihda hiekkamerkkiä tai kokeile useampaa kuiviketyyppiä. Puupohjaiset pelletit kannattaa kokeeksi vaihtaa hiekkapohjaiseen.

5. Feromoni suihke tai haihdutin eli Feliway.

6. Pissapaikkojen huolellinen puhdistus etikalla tai Pissi Pois pesuaineella.

Mikäli nämä ohjeet eivät auta, niin aloita kissan sisäsiisteysopetus alusta:
- Kissa yhteen huoneeseen tai muuten rajattuun tilaan. Kyse ei ole rangaistuksesta, vaan tarkoituksena on vähentää kissan mahdollisuuksia pissiä vääriin paikkoihin. Stressaantuneelle kissalle näistä ohjeista ei ole hyötyä. Feliway kannattaa ottaa avuksi.
- Kaikki houkuttelevat pissapaikat viedään pois. Tyynyt, peitot, vaatteet, matot jne pois.
- Tilaan laitetaan vähintään kaksi, mielummin useampi hiekkalaatikko, joissa voi olla useampaa kuiviketta. Ainakin yhteen kannattaa laittaa laadukasta mikrohiekkaa. Laatikoista ainakin yksi pitää olla avonainen, eli ei kattoa.
- Kissan annetaan olla tilassa vuorokausi kerrallaan ja seurataan tilannetta. Kissan kanssa pitää seurustella ja ruokana voi vaikka tarjoilla jotakin erityisherkkua. Kissan pitää tuntea olonsa mukavaksi.
- Kun pissat ja kakat alkavat tulla laatikkoon, laatikoita vähennetään ja tilaa lisätään.
- Laatikot pidetään puhtaina, mutta niihin voi vähän laittaa pissan hajua vaikka toisen kissan laatikosta tai lattian pissalätäkön siivoukseen käytetystä rätistä.
- Tarvittaessa aloitetaan alusta.

Valitettavasti joskus hyvin harvoin vastaan tulee kissa joka ei ikinä ole täysin sisäsiistejä. Jonkin verran apua voi saada eläinlääketieteestä ja on olemassa lääkkeitä merkkailun vähentämiseen. Myös homeopaattisia hoitoja tai kukkatippoja voi kokeilla.

6.2 Matkustaminen

Kissan kanssa matkustaminen on helppoa, suurin osa kissoista matkustaa pitkiäkin matkoja vaivatta. Tarvitset hyvän, tukevan, vedenpitävän ja kestävän MUOVISEN kuljetuslaatikon. Rottinkiset eivät kestä ja pelkkä verkko on Suomen ilmastossa liian kylmä. Jotkut kissat haluavat hiekkalaatikon boxiin mukaan, jolloin boxin tulee olla aika iso. Talvea, tuulta ja tuiskua varten kannattaa ommella tai ostaa boxiin päällinen ja laittaa sisälle lämpimät pehmusteet. Kovilla pakkasilla pelkkä boxi kylmenee sekunneissa ja kissalla on todellakin vaara paleltua. Pienet pennut saattavat huutavat kuin palosireenit pari ensimmäistä matkaa, mutta meillä ainakin kaikki ovat tottuneet matkusteluun ja nukkuvat hiljaa laatikoissaan. Kissan voi ottaa matkalle mukaan lentokoneeseen, junaan, bussiin ja laivalle. Kuitenkin kannattaa etukäteen selvittää mitä vaatimuksia kullakin matkustustavalla on.

Matkustamisen tavalliset ongelmat ovat kissan oksentelu tai pissiminen/kakkiminen. Oksentelua voi välttää pitämällä kissa paastolla ennen matkalle lähtöä. Aikuinen kissa pärjää ihan hyvin, vaikkei aamupalaa saisikaan! Jos kissa aina pissii boxiin, pitää matkalle varata pieni hiekkalaatikko. Usein hätä tulee melko pian lähdön jälkeen, joten hiekkiksen voi sitten ottaa boxista pois. Jotkut kissat osoittavat tarvitsevansa vessataukoa huutamalla kesken matkan. Ensimmäisillä matkustuskerroilla kannattaa varata mukaan talouspaperia, pieniä pyyheliinoja ja muovipussi – jos vahinko kuitenkin sattuu. Jotkut kissat eivät pidä matkustamisesta. Apuna voi kokeilla FELIWAY suihketta, joka rauhoittaa kissaa ja saa sen tuntemaan olonsa ”onnelliseksi”. Jo ennen matkalle lähtöä boxi suihkutellaan Feliwayllä ja matkan aikana suihketta voi lisätä. Älä kuitenkaan suihkuta kissaa, sillä Feliwayssa nesteenä on spriitä. Monet kissat hyötyvä homeopaattisista aineista tai kukkatipoista matkastressin helpottamisessa.

6.3 Kielletyt paikat

Mitä tehdä kun kissa kuitenkin raapii huonekaluja tai repii ruukkukasveja? Kissat eivät pidä bergamottiöljyn hajusta. Bergamottia on mm. useissa teelaaduissa, joten se ei ole myrkyllistä ja ihmisen nenään ihan miellyttävän tuoksuista. Öljyä saa luontaistuotekaupoista ja sitä voi sivellä ruukunreunoihin ja muihin paikkoihin mihin kissan ei ole tarkoitus koskea. Toinen sopiva on appelsiini ja muut sitrushedelmät. Appelsiinin kuoria voi laittaa sellaisenaan haluttuihin paikkoihin tai appelsiini- tai sitrusöljyä voi ostaa luontaistuotekaupasta. Eläinkaupoissa myydään erilaisia kissojen ja koirien karkotteita, mutta ne ovat yleensä tarkoitettuja ulkokäyttöön ja haisevat ja suttaavat sisällä. Viherkasvit voivat heittää henkensä jos niitä kovasti karkotteilla suihkuttelee, emme suosittele!

Ruukkukasvien multa voi olla kissan mielestä hyvin houkutteleva. Ruukku kannattaa peittää isoilla koristekivillä, jolloin multaa ei voi kaivella. Kasvitkin pitävät siitä, kun kosteus ei haihdu mullan pinnalta. Vähemmän esteettisiä ratkaisuja on peittää ruukku pahvinpalalla, kelmulla, foliolla tai laittaa koko ruukku sukkahousun sisään.

6.4 Huonot tavat

Melkein kaikilla kissoilla on jotakin huonoja tapoja, joita me ihmiset emme arvosta. Kissaa voi komentaa! Jo pennut ymmärtävät (ainakin ajoittain) mitä tarkoittaa sana EI. Sitä voi tehostaa taputtamalla käsiä tai läimäyttämällä sanomalehdellä vaikka pöytään. Kissaa ei koskaan saa löydä! Kuitenkin jos kissa on pää edellä tunkemassa johonkin kiellettyyn, kevyt näpäytys takapuoleen saa sen ehkä muuttamaan mielensä. Tai kun kissa juuri on nappaamassa kinkun leivänpäältä, niin nenänpäälle tai otsaan voi nuhdellen näpäyttää, mutta kissaa ei saa kuitenkaan satuttaa. Kun kissa lopettaa kielletyn asian tekemisen sitä hellitellään, kehutaan tai sen mielenkiinto suunnataan johonkin sallittuun, esim. lelun kanssa leikkimiseen.

Joskus ovat kovat ”rangaistukset” tarpeen. Kissan voi vähäksi aikaa sulkea toiseen huoneeseen tai boxiin. Tämä saattaa auttaa sunnuntai aamulla klo 6.00 kun kissa haluaa ruokaa! Älä ole kissasi palvelija (pelkästään…), vaan osoita ettei kissa saa määräillä sinua (ainakaan aina….). Kissalle voi pitää puhuttelun. Silloin kissa otetaan syliin polvien päälle selällään, pidetään niskasta tiukasti mutta satuttamatta kiinni toisella kädellä. Toisella kädellä pidetään etutassuista kiinni ja kissa selällään. Katsotaan kissaa silmiin ja sitten neuvotellaan asioista. Huutaa ei saa, mutta kuitenkin tehdään kissalle selväksi kuka on pomo ja kuka päättää asioista. Lopuksi kissaa silitellään ja pidetään hyvänä. Kissan herkkää itsetuntoa ei saa järkyttää ja kissan pitää saada arvokkaasti poistua tilanteesta.

Usein neuvotaan käyttämään suihkupulloa kissan karkottamiseen pahanteosta. Sitä ei saa koskaan käyttää näyttelykissoille! Näyttelyissä pöytiä ja käsiä pestään kokoajan, eikä kissa saa pelätä suihkupulloa. Parempi keino on olla ovelampi kuin kissa ja tehdä kissalle ”ansa”, jossa kissalle käy nolosti. Esimerkiksi: jos kissa roikkuu pöytäliinassa, pöydälle laitetaan vesiastia tai jotakin rämisevää, vaikka säilyketölkkejä joissa on herneitä sisällä. Kun kissa sitten roikkuu liinassa, vesi tai tölkit tippuvat alas ja kissa nolostuu ja/tai pelästyy. Kestää varmasti jonkun aikaa, että kissa yrittää uudestaan. Tämä on siitä hyvä konsti, ettei itse tarvitse olla edes paikalla. Usein kissa tekee pahojaan silloin kun kukaan ei ole näkemässä.

Lopuksi...

Loppujen lopuksi kissa on jumalainen olento, jonka logiikkaa ja syvintä olemusta ei ehkä koskaan voi täysin ymmärtää. Mirjam Numminen kirjoittaa: ”En lainkaan ymmärrä miksi kissoja pitäisi komennella kuin koiria, miksi niille pitäisi korottaa ääntä, miksi niitä pitäisi suihkuttaa vedellä, miksi niille pitäisi hakata sanomalehdelle lattialle, miksi… Kissa ei pahene, jos sitä hemmottelee. Omistajakaan ei siitä pahene, onhan maailmassa monta kissan hemmottelua vaarallisempaa puuhaa. - - Luotettavan puheen lisäksi kissan on tunnettava ihmisensä käden lujuus ja lempeys. Luottamus kulkee sanojen ja kosketuksen kautta. Muuta siltaa ei ole Villiin Metsästäjään, jonka mieli pysyy suljettuna, jos ihminen ei ansaitse ystävyyttä ja luottamusta.” (Mirjamin kissan hoidon opas 1998, s.48.)