1. KISSAN PÄIVITTÄINEN HOITO

2 HIEKKALAATIKOT

3. CORNISH REXIN KAUNEUDENHOITO

4. RUOKINTA

5. KISSAN TERVEYDENHOITO

6. KISSA”ONGELMIA” JA VINKKEJÄTakaisin pennut-sivuille

2 HIEKKALAATIKOT

Perussääntö on että kodissa pitäisi kissanhiekkalaatikoita olla yhtä paljon kuin kissojakin, ja ne pitäisi siivota vähintään kerran päivässä. Toiset kissat ovat hyvin tarkkoja laatikkonsa puhtaudesta, eivätkä suostu käyttämään likaista laatikkoa.

2.1 Hiekkalaatikot

Hiekkalaatikoita löytyy useita eri malleja, on avoimia, katettuja, ovellisia ja ”itsepuhdistuvia”. Mallin valinta on aivan omista ja kissan mieltymyksistä kiinni. Tärkeää on riittävän korkeat laidat, sillä monet rexit ovat varsinaisia maansiirtokoneita hiekkalaatikolla. Yksi omista kolleistamme kieltäytyi käyttämästä umpinaista laatikkoa, jossa oli oviaukossa luukku, joten ei auttanut muu kuin ottaa luukku irti. Korkealaitainen pesuvati on edelleen hänen mielestään paras. Useat kissat pitävät kuitenkin katollisesta mallista, mutta sellaisessa, josta näkee ”pissiessäkin” ulos. Siis umpinainen laatikko ilman ovea. Muuttolaatikon tapaiset muovilaatikot ovat edullisia ja käyttökelpoisia hiekkalaatikoita.

2.2 Hiekat ja muut kuivikkeet

Myös hiekoissa löytyy vaihtoehtoja joka makuun. Pääsääntöisesti hiekat voidaan jakaa kahteen ryhmään, paakkuuntuviin ja paakkuuntumattomiin. Pentumme ovat tottuneet paakkuuntuviin tiiviste- eli mikrohiekkoihin kuten Ever Clean (ehdottomasti paras!) ja hieman edullisempi Pestell, muita merkkejä on esim. Tidy Cats tai Catrine. Nämä hiekat ovat kyllä aika kalliita, mutta käytössä edullisia ja helposti siivottavia. Myös hajunsitovuus on erittäin hyvä. Hienorakeisen mikrohiekan ongelma on hiekan kulkeutuminen kissan tassuissa ihan joka paikkaan. Hiekkalaatikon eteen laitettu matto kerää enimmät irtohiekat, mutta hiekkaa leviää silti. Isorakeisemmat hiekkalaadut eivät kulkeudu niin paljoa ja parin kissan taloudessa ovat ihan käyttökelpoisia.

Kokeilemalla löytyy omasta mielestä paras hiekka, mutta halvimpia laatuja kannattaa ehkä välttää; ne pölyävät, haisevat ja niitä kuluu paljon. Jotkut pitävät puupuru-pohjaisista kissan kuivikkeista (esim. Tact, Pellex ja paakkuuntuva Ökö Plus), myös niitä on useaa eri merkkiä. Kissankuivikkeena voi käyttää myös erittäin edullisia puupellettejä, mutta valitettavasti kaikki kissat eivät suostu niitä käyttämään. Uusin tulokas kissanhiekkamarkkinoilla on Kissanhelmet. Joidenkin mielestä ne ovat erinomaisen hyviä, joidenkin mielestä ei. Yhden tai kahden kissan taloudessa Helmiä ehkä kannattaa kokeilla.

Eri tyyppiset kissanhiekat:

Tyyppi Kuvaus Ominaisuudet Plussat ja miinukset
Bentoniitti eli savipohjaiset hiekat

(tavalliset) isorakeiset kissanhiekat

 

Laadusta riippuen joko a) haisee, pölyää, ei paakkuunnu tai b) on kohtalaisen käyttökelpoista ja hajunsitovaa. Tai jotakin siltä välitä

- hajusitomiskyky?

- pölyävyys?

- ei voi kompostoida

+ hyvä perushiekka muutaman kissan talouteen

+/- hinta, laadukkaammat kalliimpia

Pienirakeiset tiiviste eli mikrohiekat Yleensä hyvin paakkuntuvia, helppo siivota, hyvä hajusitomiskyky, vähän pölyäviä. Huonojakin löytyy.

-hiekka kulkeutuu kissan tassuissa

- korkea hinta

- ei voi kompostoida

+ pieni kulutus

+ kissat pitävät

+ helppo siivota

+ hyvä hajunsitovuus

Paakkuuntumattomat hiekat Hiekka ei paakkuunnu, vaan pissi valuu laatikon pohjalle. Siivotaan vaihtamalla hiekka kokonaan kerralla. Hankala käyttää ja epäsiisti.

- ei sovi useimmille käyttäjille

+ joissakin tilanteissa käyttökelpoinen

Puupohjaiset kuivikkeet Puupurusta puristetut pelletit. Voivat olla kuivikkeeksi tarkoitettuja tai ns. lämmityspellettejä Kastuessaan hajoavat puruksi. Siivotaan lapiomalla purut ja kakat pois. Erityisessä pellettivessassa on reiät pohjassa, jonne purut putoavat.

- purut leviää

- märän puun haju

- jotkut kissat eivät suotu käyttämään

+ voidaan kompostoida

+ erittäin edullinen

Paakuntuvat kuivikkeet Kastuessaan paakkuntuvat. Näyttää puurouheelta. Kulkeutuu jonkun verran kissan tassuissa.

- hinta

- jotkut kissat eivät suostu käyttämään

+ voidaan kompostoida

+ helppo siivota

+ hyvä hajunsitomiskyky

Kissanhelmet Pyöreitä tai kulmikkaita silica-pohjaisia "kuulia"

Siivotaan vain kakat, laatikko tyhjennetään kokonaan noin 2-3 viikon välein.

Jotkut kissat leikkivät kuulilla.

- korkea hinta

- voi vaikuttaa epähygieeniseltä

- jotkut kissat eivät suostu käyttämään

+ voi kompostoida

+ hyvä hajunsitomiskyky

+ helppo "laiskan ihmisen" kuivike