1. KISSAN PÄIVITTÄINEN HOITO

2 HIEKKALAATIKOT

3. CORNISH REXIN KAUNEUDENHOITO

4. RUOKINTA

5. KISSAN TERVEYDENHOITO

6. KISSA”ONGELMIA” JA VINKKEJÄ
Takaisin pennut-sivuille

5. KISSAN TERVEYDENHOITO

5.1 Madotus
Pentusi on madotettu Flubenol tahnalla ja Axilurilla kahteen kolmeen kertaan 5, 7 ja 9 viikon ikäisenä. Tästä lähtien sinun tulee huolehtia säännöllisistä madotuksista vähintään kahdesti vuodessa. Sisäkissassakin on matoja, pentu saa loiset istukan kautta emoltaan jo ennen syntymää. Sisävesien raaoissa kaloissa on matoja, myös lapamatoja, joihin kaikki matolääkkeet eivät tepsi. Apteekeista ja eläinlääkäreiltä saa sopivia matolääkkeitä ja niiden ohjeita täytyy huolellisesti noudattaa.

5.2 Rokotus
Pentusi on rokotettu ns. kolmosrokotteella kahteen kertaan kissaruttoa ja kahta eri kissaflunssaa vastaan. Nämä taudit ovat helposti tarttuvia, myös ihmisen mukana esim. kengänpohjista ja ovenkahvoista! Vaikka kissa ei koskaan tapaisi muita kissoja ja elelisi onnellisena sisäkissana, niin silti tartuntavaara on olemassa. Rokotus pitää uusia seuraavan kerran vuoden kuluttua ja siitä eteenpäin vuosittain. Rabies rokotusta ei enää tarvita jollei kissa käy ulkomailla näyttelyssä. Näyttelykissojen rokotussäännöt vaihtelevat niin usein, että ajantasaiset säännöt kannattaa varmistaa omasta yhdistyksestä.

5.3 Sterilointi/kastraatio
Jos kissaa ei ole tarkoitus käyttää siitokseen, on järkevää kastroida tai steriloida kissa. Merkkailevan kollikissan kanssa eläminen on pitkää pinnaa ja innokasta siivousta vaativaa puuhaa. Kollin elämä on hyvin stressaavaa sekä omistajalle, että kissalle itselle. Kolli laulelee yöllä neitosten perään ja kulkee loputtomasti levottomasti ympäriinsä. Kastroinnin jälkeen ex-kolli on taas leikkisä sylikissa. Paras ohje kastraatioiästä mielestämme on: ennen kuin kolli aiheuttaa ongelmia. Amerikoissa kollit leikataan 3-4 kk ikäisenä, eikä tutkimusten mukaan varhaisella kastroinnilla ole mitään haitallisia terveysvaikutuksia. Nykyään Suomessakin monet eläinlääkärit suosittelevat kolleille leikkausta 6 kk ikäisenä ja mielestämme kollit on syytä leikata viimeistään 10 kk ikäisenä.

Naaraille ensimmäinen juoksu tulee keskimmärin 5 kk - 1vuoden iässä. Juoksu kestää muutamasta päivästä viikkoon ja voi toistua jopa kahden viikon välein, usein onneksi huomattavasti harvemmin. Juoksut saattavat olla naaraalle hyvin rasittavia ja silloin myös omistajille. Juoksuaikainen naaras saattaa olla hyvin äänekäs ja ainakin kerrostalossa kaikki naapuritkin kuulevat naaraan viehkeän lauluäänen. Joidenkin rouvien juoksua ei lainkaan huomaa, vaikka juoksut tulisivatkin säännöllisesti. Uskokaa pois, kollipojat kyllä tietävät milloin naaras juoksee!

Juoksut ovat naaralle todellinen terveysriksi ja voi aiheuttaa kissalle kohtutulehduksen. Kohtutulehdus on hengenvaarallinen ja pikaista hoitoa vaativa. Kissalla itselleen on huomattavasti parempi vaihtoehto suunniteltu sterilaatio kuin viime tipassa tehty hätäleikkaus hengen pelastamiseksi. Nuorena tehty sterilaatio myös suojaa nisäkasvaimilta ja kohtusyövältä. Sterilaatio kannattaa tehdä noin 8-10 kk iässä. Kissa voidaan aivan hyvin steriloida, vaikkei sillä ole koskaan ollut juoksua. Jotkut eläinlääkärit tekevät myös ns. varhaissterilaatioita, jolloin naaras voi olla 4-6 kk ikäinen. Kiiman siirto on mahdollista eläinlääkärin määräämillä pillereillä, mutta pillereitä voidaan antaa vain väliaikaisesti tai sivuvaikutusten riski kasvaa. Emme missään nimessä suosittele pillereitä!

5.4 Hampaat
Kissan hampaiden kunnosta täytyy huolehtia. Eri yksilöillä hammaskiveä (samaa kuin ihmisillä) muodostuu eri tavoin. Mikäli hammaskiveä ei poisteta, hampaat ja ikenet tulehtuvat, kissan suu tulee kipeäksi, syöminen vaikeutuu ja lopulta hampaat tippuvat pois. Muista siis välillä kurkata kissasi suuhun ja pyydä vuosittaisilla rokotuksilla eläinlääkäriäsi tarkastamaan kissasi hampaat. Pahan hajuinen hengitys viittaa hammaskiven muodostumiseen. Eläinlääkäri poistaa hammaskiven ja kiillottaa hampaiden pinnat nukutuksessa. Hammaskiven muodostumista voi ehkäistä ravinnolla (sitkeät lihanpalat ja kuivaruoka) ja harjaamalla kissan hampaita. Ohjeita löydät kissakirjoista.

5.5 Iho
Karvan lyhyydestä johtuen rexien iho palaa auringossa. Parvekkeella tai ulkona tarhassa auringossa makoilevaa kissaa kannattaa vähän vahtia, ettei etenkin korvankärjet ja nenä kärähdä. Rexit tunnetusti rakastavat lämpöä. Jostakin syystä aika yleistä on, että rexit valitsevat nukkumapaikakseen liiankin lämpimän paikan. Kuuman patterin päällä maha ja tassut saattavat saada pahojakin palovammoja, ja kissa vaan jatkaa kuorsaamista. Samaten kahvinkeitin, hella, pyykinkuivan tms. saattaa olla vaarallinen paikka lämmitellä. Omituisesti ilmestyneet punaiset karvattomat läntit mahassa ja tassun pohjissa, joita kissa vielä kovasti nuolee, ovat usein palovammoja. Eläinlääkäri antaa hoito-ohjeet ja sinun tehtäväksesi jää estää kissaraukan pääsy lempipaikkaa, esim laittamalla levy patterin päälle.

5.6 Tapaturmat
Miltei kaikki pennut jossakin vaiheessa hyppäävät kuumalle hellanlevylle. Se ei ole kuoleman vaarallista. Kissa osaa hyvin äkkiä hypätä hellalta pois, mutta aina tassut vähän kärvähtävät. Hoitona riittää tassun jäähdyttely kylmässä tai haaleassa vedessä hetken aikaa (niin kauan kuin kissa sen suvaitsee). Muutaman päivän kuluttua palaneesta tassusta lähtee nahka riekaleina pois, mutta mikäli ei ole mitään merkkejä tulehduksesta, ei syytä huoleen. Tapaturman välttämiseksi kuumalle hellanlevylle voi nostaa vesikattilan. Toinen vaarallinen paikka on vessanpönttö. Meillä on ”annettu” kaikkien kissojen valvotusti pudota pönttöön, tyhmempikin oppii viimeistään toisesta kerrasta. Iso kissa pääsee pöntöstä omin avuin, pieni pentu voi hukkua. Toinen vaihtoehto on pitää vessan ovi ja pöntön kansi aina kiinni (se ei kuitenkaan onnistu!).

Uteliaana kissana rex voi tunkea itsensä kaikkiin ahtaisiin paikkoihin kuten jääkaappiin, pesukoneeseen, roskapussiin tai vaatekomeroon. Meillä toiset kissat kerran sulkivat yhden reppanan päiväksi mikroaaltouuniin. Sisäkissana rex ei välttämättä osaa arvioida ulkoilman korkeuseroja ja saattaa hypätä avonaiselta ikkunalta vaikka hyttysen perään kohtalokkain seurauksin. Ole hyvin varovainen avonaisten ikkunoiden ja ovien kanssa. Monet kissat oppivat avaamaan kaikki ovet ja salvat. Täsä yksi päivä Katja meni aamulla vessaan ja huomasi tuijottavansa naapurin ulko-ovea - kissat olivat avanneet sekä välioven että ulko-oven rappukäytävään.

5.7 Sairaudet
Kaikissa terveysongelmissa ota aina HETI yhteyttä eläinlääkäriin! Kissalla sanotaan olevan yhdeksän henkeä, mutta oman eläinlääkärin apua saattaa olla tarpeen niiden säilyttämisessä. Kissoilla esiintyy monia samoja sairauksia kuin ihmisilläkin, esim. sydänvikaa, diabetesta, munuaiskiviä, allergiaa… Cornish rex kissoilla ei tiettävästi ole erityisesti periytyviä sairauksia ja rotuna rexit ovat terveitä ja pitkäikäisiä. Ensimmäinen Suomeen tuotu cornish rex eli 19-vuotiaaksi ja juuri vuonna 2006 Siniparta Annansilmä juhli 18-vuotis synttäreitään. Hätätapauksen varalta kannattaa kuitenkin selvittää etukäteen päivystävän eläinlääkärin numero.