1. KISSAN PÄIVITTÄINEN HOITO

2 HIEKKALAATIKOT

3. CORNISH REXIN KAUNEUDENHOITO

4. RUOKINTA

5. KISSAN TERVEYDENHOITO

6. KISSA”ONGELMIA” JA VINKKEJÄ
Takaisin pennut-sivuille

4 RUOKINTA

Cornish rexit ovat harvoin nirsoja, niiden ruokinnassa on enemminkin ongelmallista se, että ne syövät mitä tahansa ja miten paljon tahansa. Toki ruoan kanssa hössöttämällä saa rexistäkin opetettua nirson. Kissaa ei saa milloinkaan paastottaa laihdutustarkoituksessa, se saattaa vaurioittaa maksaa pysyvästi, joten parasta on tarkkailla kissan painoa koko ajan ja pitää se suhteellisen hoikkana. Kissan kylkiluut pitäisi tuntua kohtalaisen helposti kylkiä tunnustelemalla, rexin lyhyen karvan ansiosta liikagrammatkin näkyvät nopeasti. Tarvittaessa kissan ruokavaliota kevennetään vaihtamalla kuuriluonteisesti light-ruokiin ja ruoka-annoksia pienentämällä. Silloinkin on riittävän rasvahappojen saannista huolehdittava.

Ihanteellista olisi jos kissalla olisi ruokaa koko ajan tarjolla ja kissa voisi syödä haluamaansa tahtiin. Valitettavasti rexin suunnattoman ruokahalun ansiosta tämä on harvoin mahdollista. Luovutusikäiset pennut syövät erityisesti pennuille tarkoitettua ruokaa neljä kertaa päivässä, aikuiselle kissalle riittää 1-2 kertaa. Meillä pennuilla on ruoka koko ajan tarjolla, joten halu-tessa voi edelleen pitää raksukupin täytettynä jatkuvasti. Eri ruokavalmistajat antavat eri suosituksi ikärajoiksi ja ruoan annosteluun. Niitä kannattaa noudattaa harkiten maalaisjärjellä. Pennut kasvavat eri tahtiin, mutta yleensä n. 6 kk ikäisenä rexiltä kannattaa jättää penturuoat pois ja siirtyä aikuisten ruokiin.

Tepposten taloudessa asustelee yksi ”bulimikko” kissa, joka oksentaa ahmittuaan liikaa ruokaa kerralla, joten kissat saavat useita kertoja päivässä kuivaruokaa ja kerran päivässä ”lämpimänaterian”, joka on joko raakaa lihaa (possu, nauta, saksanhirvi, sydäntä…) tai muuta kotiruokaa. Teollista purkkiruokaa ei juuri käytetä. Katja ruokkii kissansa kahdesti päivässä, useimmiten kuivaruualla, mutta toisinaan myös purkki- tai kotiruualla. Varsinainen ateria on parasta antaa illalla, kissa käy ruokailun jälkeen mielellään nukkumaan. Ruokakupiksi käy keraaminen, metallinen tai muovinen lautanen tai kuppi, joka ei mene heti rikki, on helppo puhdistaa ja pysyy paikoillaan kissan syödessä.

Vettä on oltava aina tarjolla! Toiset kissat haluavat juoda vain raikasta vettä, mieluiten vessanpöntöstä sen jälkeen kun se on juuri vedetty, toisten mielestä taas kukkamaljakoissa pari päivää seisonut vesi on kaikkein parasta. Vesikupiksi tarvitset lasisen, keraamisen tai metallisen tarpeeksi ison astian. Monet rexit rakastavat vettä ja leikkivät vedellä. Pieni ja kevyt kuppi menee heti nurin tai vesi läikkyy ympäriinsä. Valumaan jätetty vesihana on monen rexin ”telkkari” ja tiskipöydällä tai vessan lavuaarissa esitetään erilaisia vesileikkejä nauraville ihmisille. Helin kissojen suuri suosikki on oma suihkulähde, joka on kissojen juoma-astiana.

4. 1 Kotiruoka

Kissa on ravitsemustarpeiltaan vaativa lemmikkieläin, pelkillä ruuantähteillä tai koiranruualla se ei selviä. Nyrkkisääntönä voi sanoa että kissan ruuasta on vähintään 2/3 oltava eläinperäistä kuten lihaa. Jos aikomuksenanne on ruokkia kissaanne kotiruualla, suosittelemme kirjan "Miun maun mukaan. Ruokakirja kissanystävälle" (Mariitta Hämäläinen ja Tetta Kannel) ja "Mirjamin kissanhoidon opas" (Mirjam Numminen) lukemista. Niissä on kerrottu kissan ravitsemustarpeista ja ruoka-aineista sekä annetaan kissanruoka reseptejä. Tässä tulee nyt kuitenkin jotain eri ruoka-aineista.

Liha on kissan ruuan tärkein osa. Kissalle kelpaa kaikki lihalaadut: nauta, sika, lammas, saksanhirvi, poro, hirvi ja muu riista. Kaikki kaupoissa myytävä liha on Suomessa tutkittua ja turvallista. Lihassa ei ole mitään lois- tai tautivaaraa, joten lihan voi antaa raakana. Raa’assa lihassa on kissalle elintärkeätä tauriinia, joka tuhoutuu kypsennettäessä. Harvoin kai villikissat käyvät nakkikioskilla ostamassa keitettyä hiirtä – eli raaka liha on kissan luontaista ravintoa. Lihan on hyvä olla rasvaista, kissat tarvitsevat paljon eläinperäistä rasvaa ravinnostaan. Lihan mukana saa olla myös jänteitä jne. Kanassa on teoriassa salmonellavaara, mutta salmonellan ei tiedetä tarttuvan lainkaan kissoihin. Meillä pennutkin syövät kokonaisia kanoja raakana luineen päivineen. Sian- tai linnunluut kypsennettynä voivat vahingoittaa kissan suolistoa, joten älä anna niitä. Suolaisia ja mausteisia eineksiä ei pitäisi myöskään antaa. Liha kannattaa ainakin toisinaan tarjota isoina paloina, jotta kissan hampaillakin on tekemistä, hiiren kokoista lihapalaa on kiva mäiskiä ympäri keittiötä…

Sisäelimet ovat hyvä lisä kissan ravintoon silloin tällöin tarjottuna. Varsinkaan maksaa ei saisi pennuille antaa kuin kerran viikossa, koska se löysentää vatsaa. Possun sydämessä on runsaasti hyödyllisiä rasvahappoja, itse annamme kissoillemme sydäntä suunnilleen kerran viikossa, se on suurta herkkua. Vinkkinä kerrottakoon että se on helpointa pilkkoa saksilla. Myös munuaisia ja kieltä voi kokeilla. Keuhkojen ja mahan ravintopitoisuus on liian pieni kissalle.

Kananmuna on ravitsemusarvoiltaan hyvä, mutta kananmunan valkuaista ei saisi antaa kissalle raakana. Muutaman minuutin keitetyt munat yleensä kelpaavat hyvin, kovaksi keitetyt eivät enää välttämättä maistu. Kokeilemalla oppii mistä oma kissa pitää.

Kalaa kerran tai kaksi viikossa on ihan hyvä idea. Järvikalat pitää tarjota aina kypsennettyinä lapamatojen (leveä heisimato) takia. Niissä on myös tiamiinia tuhoavaa ainetta, kuten ihmisen tonnikalassakin. Ihmisille tarkoitettua tonnikalaa ei siis pitäisi kissalle antaa, kaupoista löytyy erikseen kissojen tonnikalaa, jotkut kissat pitävät siitä kovasti. Isot kalat pitäisi ruotia. Pakas-tesei ja katkaravut ovat herkkua. Purkkikatkaravut olisi hyvä huuhdella niiden suuren suolapitoisuuden vuoksi. Meillä suurta herkkua on silakkafileet raakana sellaisenaan tarjoiltu-na.

Maitotuotteet sopivat kissalle, mutta maito ei ole kissan janojuoma. Aikuisen kissan vatsa ei yleensä kestä lehmän maitoa, joten sitä kannattaa välttää. Mutta jos kissa juo maitoa, eikä siitä tule mitään vatsavaivoja, niin maitoa voi huoletta antaa kohtuudella. Hapanmaito tuotteet ovat hyvä valkuaislisä kissan ruokaan, raejuustoa, viiliä, maustamatonta jogurttia, kermaviiliä, kermaa, piimää ja juustoa kannattaa kokeilla. Kissoilla on laktoosi-intoleranssi yleinen, joten kannattaa suosia vähälaktoosisia tuotteita, esim Hyla. Maitotuotteista valitaan aina rasvaisin versio. Kevytkermat jätetään emännän kahviin, kissat tarvitsevat paljon eläinperäistä rasvaa.

Kissan ravinnosta pitäisi olla rasvaa 10-60% ja nimenomaan eläinperäistä rasvaa. Kasvisöjyt eivät juurikaan imeydy kissan suolistossa, vaan tulevat luonnollista tietä ulos... Voita voi laittaa nokareen ruuan päälle ihan sellaisenaan tai kalaöljy (EI kalanmaksaöljy) kelpaa monil-le. Kissat yleensä pitävät hyvin rasvaisesta ruuasta, joten lihan voi antaa rasvoineen päivineen ja maitotuotteet saavat olla rasvaisinta laatua.

Hiilihydraatit eivät ole välttämättömiä kissan ravinnossa, mutta hyvin pienet määrät kypsennettyjä kasviksia tai viljatuotteita edistävät kissan vatsan toimintaa. Kissan ruuansulatus ei kuitenkaan pysty käsittelemään niitä suurina paloina. Joissakin kirjoissa on ohjeena tarjota pikkupennuille ihmislasten vellejä tai purkkiruokia. Niitä ei missään tapauksessa saa antaa pennulle! Näiden ruokien kuitupitoisuus on niin suuri, että seurauksena on ripuli tai jopa suolen seinämän tuhoutuminen. Kissa ei maista makeaa, joten sokeria kissalle ei pidä antaa. Se vain turhaan tuhoa hampaat ja lihottaa. Huomaa, että monissa purkkiruoissa on lisätty sokeria, lue tuoteselosteita tarkkaan.

4. 2 Lisäravinteet

Kotiruokaa syötettäessä on hyvä antaa lisäksi kissoille tarkoitettuja vitamiinivalmisteita. Suosittelemme Pirskatti nimistä valmistetta, koska se on helppo antaa kissoille. Osa kissoista syö sen ihan sellaisenaan ja toisille sen voi murskata sormissa ja ripotella ruuan päälle. Myös Vitalcattia olemme kokeillut, se ei ollut yhtä mieluisa kissoille ja sen murskaaminen oli paljon hankalampaa, veteen liotettuna ja kosteaan ruokaan sekoitettuna sen sai annettua. Eipä niistä vitamiineista ole mitään hyötyä, jos ne jäävät kupin pohjalle, eli kokeilemalla löytyy oikea vaihtoehto. Varsinkin karvanlähtöaikaan on hyvä antaa kissalle rasvahappovalmistetta joko ruoan päälle laitettuna, tai suoraan suuhun. Esimerkiksi Helokki tai Eforion öljyä, Viacutan öljyä tai 3V-rasvahappokapseleita, muitakin vastaavia valmisteita löytyy.

4. 3 Valmisruoka

Kissan ruokkiminen laadukkaalla kuivamuonalla on omistajalle helppoa ja turvallista, eipä tarvitse laskeskella saako kissa nyt kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja aminohapot, samalla kissan saa käyttää hampaitaankin. Suositeltavia kuivaruokia ovat eläinkaupoissa myytävät mm. Nutro, Hill’s, Mastery ja Royal Canin. Omat kissamme ja pennut syövät Acanaa, jota saa kotimyyjiltä. Ruokakaupoissa myytäviä kuivaruokia emme suosittele. Edellä mainittujen ruokien hinnat saattavat tuntua korkeilta, mutta laadukas kuivaruoka on ”täyttä tavaraa”, sitä kuluu vähemmän kuin halpaa ja tölkkiruokiin verrattuna kuivaruuassa on noin 10% nestettä (eli vettä) ja tölkeissä 80%. Kissan ruuissa tuntuisi hinta/laatu suhde olevan aika hyvin koh-dallaan. Halvoissa raksumerkeissä tuoteselosta usein alkaa: viljaa (vehnä, maissi), eläinperäisiä tuotteita (joka voi tarkoittaa mitä tahansa kanankauloista lehmänsorkkiin) jne. Laadukkaan ruuan eron halvempaan huomaa myös hiekkalaatikoita siivotessaan… Kissat pitävät vaihtelusta, joten merkkiä voi vaihdella ja kuivaruuan lisäksi on hyvä tarjota raakaa lihaa ja maitotuotteita. Lisävitamiineja ei ole tarpeen antaa laadukkaiden kuivaruokien lisänä. Liian äkkinäisiä muutoksia kissan ruokavaliossa kannattaa välttää, seurauksena on usein ripuli.

Edellä mainittujen merkkien tölkkiruuat ovat hyvin suositeltavia. Myös ruokakaupoissa myytävät purkkiruoat ovat kelvollisia, esimerkiksi Sheba, Latz tai Whiskas. Purkkiruokia ei mielestämme kannata antaa ainoana ruokana, koska se ensinnä tulee aika kalliiksi, toiseksi kissan hampailla ei ole töitä ja kolmanneksi pelkkä purkkiruoka saattaa lisätä ulosteen määrän moninkertaiseksi. (Minkä huomaa mm. hajusta hiekkalaatikon suunnalla….)